Cel putin o data in viata te poti lovi de necesitatea de a apela la un credit pentru ati putea rezolva anumite probleme sau pentru a achizitiona lucruri cu banii jos. Fie ca vorbim despre o casa, o masina, o vacanta intr-o anumita tara sau alte dorinte si necesitati, creditele reprezinta o necesitate la un moment dat. Atunci cand ai neaparat nevoie de un imprumut, primul pas este sa alegi intre un credit IFN sau un credit bancar. Cu toate acestea, inainte de a duce la indeplinire primul pas, trebuie sa afli ce este un IFN si care sunt particularitatile acestuia.
Ce este un IFN si cum ne poate ajuta?
Institutia Financiara Nebancara este o entitate, alta decat institutiile de credit clasic, ce isi desfasoara activitatea de creditare cu titlu profesional, in conditiile tabilite de lege. In cazul Romaniei, infiintarea si functionarea acestor tipuri de institutii sunt reglementate de Legea nr. 93/2009 care priveste Instituiile Financiare Nebancare. Un IFN sau o Institutie Financiara Nebancara este, dintr-un anumit punct de vedere, ca orice alta banca – isi desfasoara activitatea legal. Infiintarea, dar si functionarea unei astfel de institutii este reglementata prin lege. In ceea ce priveste un credit, acesta are la baza principii asemanatoare unui credit clasic,
singura diferenta fiind suma pe care o poti solicita. Acesta este unul din principalele motive pentru care foarte multe persoane incep sa apeleze la un astfel de credit rapid, in detrimentul celor bancare.
Aceste institutii pot desfasura in conditiile legii, urmatoarele activitati de creditare:
1. Acordare de credite, printre care enumeram:
a) Credite de consum;
b) Credite ipotecare;
c) Credite imobiliare;
d) Microcredite;
e) Finantarea tranzactiilor comerciale;
f) Operatiuni de factoring;
g) Scontare;
h) Fofetare;
2. Leasing financiar;
3. Acordare de credite cu primire de bunuri in gaj, dar si amanetare prin case de amanet;
4. Emitere de garantii, asumare de angajamente de garantare, asumare de anagajamente de finantare;
5. Acordare de credite catre membrii asociatiilor fara scop patrimonial, organizate pe baza liberului consimtamant al salariatilor sau pensionarilor, in vederea sprijinirii prin imprumuturi financiare a membrilor lor de catre aceste entitati, organizate sub forma juridica a caselor de ajutor reciproc;
6. Alte forme de finantare de natura creditului.
In functie de natura activitatii acestora, Institutiile Financiare Nebancare au obligatia de a se inscrie in registrele BNR (Registrul Special, Registrul General sau Registrul de Evidenta). De asemenea, IFN-urile inscrise in registrele ”Special” si ”General”, au obligatia de a se constitui ca societati comerciale pe actiuni, astfel ca acestea vor fi supravegheate de catre Banca Nationala a Romaniei.
Diferenta dintre un credit rapid IFN si unul bancar
Atunci cand ne referim la diferentele dintre banci si Institutiile Financiare Nebancare (IFN), este important sa discutam despre reglementarile aplicabile, statutul celor doua, activitatile pe care acestea le pot derula, dar mai mult decat atat, criteriile pe care fiecare trebuie sa le indeplineasca pentru a putea primi o autorizatie de functionare. In schimb, atunci cand ne referim la nevoile clientului, din punctul de vedere al acestuia, principala diferenta dintre cele doua institutii care pot oferi credite bancare, este ca IFN-ul poate acorda imprumuturi rapide, dar nu poate atrage depozite. Aceasta activitate se poate realiza numai de banci si de celelalte institutii de credit.
Clasificarea institutiilor financiare nebancare,IFN-urile se impart in doua mari categorii:
– cele inscrise in Registrul Special al Bancii Nationale;
– cele inscrise in Registrul General.
Ca sa poata face parte din categoria celor inscrise in Registrul Special al Bancii Nationale, Institutiile Financiare Nebancare trebuie sa indeplineasca anumite criterii de capital, volumul creditelor acordate, dar si totalul activelor. De asemenea, Institutiile Financiare Nebancare, dar si bancile din Registrul Special sunt
supravegheate, dar si reglementate de catre Banca Nationala a Romaniei. Celelalte institutii nebancare care se afla doar in Registrul General, nu au o institutie care sa le monitorizeze activitatea. Si bancile trebuie sa indeplineasca anumite conditii, iar cele care isi doresc sa primeasca autorizatia de functionare din partea BNR, trebuie sa dea dovada unui capital minim initial de 5 milioane de euro.
Un IFN trebuie sa prezinte un capital social de numai 200.000 euro, respectiv 3 milioane de lei in cazul institutiilor care acorda si credite ipotecare. Daca alegi sa apelezi la un credit de la o Institutie Financiara Nebancara, poti avea acces la un imprumut rapid, pentru a-ti putea rezolva problemele financiare urgente. Un credit rapid de la o institutie financiara este o forma de creditare accesibila, la indemana pentru situatiile de criza, pentru cheltuielile de nevoi personale, pentru renovarea locuintei sau pentru o vacanta.
De ce sa alegem si cum sa obtinem un credit rapid
In situatiile in care ai nevoie de o suma de bani si nu doresti sau nu poti apela la ajutorul cunoscutilor, poti solicita un imprumut rapid. Daca aplici pentru un credit IFN, poti obtine banii intr-un timp mult mai scurt decat daca apelezi la serviciile unei banci. In linii generale, scopul creditelor IFN este de a simplifica procesul lung de imprumut, pentru a veni in ajutorul celor care au nevoie urgenta de o suma de bani. Cu alte cuvinte, este o solutie la indemana oricui, constituind un ajutor binevenit pentru cei care au o urgenta din punct de vedere financiar si solicita un imprumut rapid. De asemenea, imprumuturile acordate de catre IFN-uri mai au un avantaj foarte important – solicitarea acestora se poate face in totalitate online. Prin doar cateva etape foarte simple, dar si usor de urmarit de catre orice utilizator, poti accesa fara probleme un credit rapid, potrivit nevoilor tale, fie care vorbim de nevoi personale, pe termen lung sau scurt, pentru bunuri si asa mai departe.
Cum putem obtine un credit rapid nebancar
Obtinerea unui credit nebancar poate fi mult mai simplu decat am putea crede la prima vedere, unul dintre principalele motive fiind faptul ca acesta este scopul IFN-urilor, obtinerea de credite fara prea multa birocratie. Creditele nebancare se pot obtine, in primul rand, dupa depunerea documentelor necesare solicitate de catre respectiva Institutie Financiara. Procesul de evaluare si de verificare a actelor, inclusiv semnarea contractelor, nu dureaza mai mult de sapte zile pentru creditele
ipotecare nebancare si poate ajunge pana la 24 de ore pentru creditele de nevoi personale. Cand vorbim despre acordarea de credite rapide, majoritatea instituriilor financiare solicita conditii minimale de eligibilitate. Astfel ca, pentru a putea obtine un imprumut rapid, trebuie sa indeplinesti urmatoarele conditii:
– varsta cuprinsa intre 21 si 69 de ani;
– domiciliul stabil pe teritoriul Romaniei;
– buletin sau carte de identitate;
– dovada unui venit minim permanent.
Tipuri de credite: creditul online.
Un credit online poate fi obtinut cu mare usurinta, accesand doar site-ul unei institutii financiare. Creditul online s-a dezvoltat in Romania in urma cu putin timp si depinde intr-o proportie foarte mare de accesul la internet. Sumele de bani care pot fi furnizate de catre un credit online, se pot obtine rapid si nu este necesara decat completarea unui formular si prezentarea unei dovezi a veniturilor lunare care sa ateste faptul ca poti plati ratele necesare returnarii sumei. Acesta este unul dintre principalele criterii dupa care se ghideaza Institutiile Financiare Nebancare – posibilitatea de a returna banii fara intarziere si fara probleme. Creditul online, prin ”natura” sa, este pentru atunci cand ai nevoie urgent de o suma mare de bani pe care nu o poti obtine din alte locuri. Desigur, in cazul Institutiilor Financiare
Nebancare se pot acorda credite, respectand prevederi legale, in conditii flexibile. Cel mai mare avantaj pe care il aduce o institutie financiara este faptul ca un client poate obtine un credit rapid, fara a mai fi nevoie de un numar mare de documente sau de timp pierdut.
Pentru a putea obtine un credit rapid sau un credit rapid online, este necesara completarea cererii de imprumut cu informatiile corecte si prezentarea dovezii unui venit stabil care sa garanteze returnarea sumei de bani. Dupa ce cererea este analizata si acceptata, o sa primesti raspunsul in cel mai scurt timp posibil, iar banii vor fi virati in cont tau personal, in mai putin de o zi. Este important de stiut faptul ca in majoritatea cazurilor, creditele rapide au o dobanda fixa.
In momentul in care trebuie sa te decizi asupra sumei de bani pe care vrei sa o soliciti, dar si asupra perioadei de achitare a ratelor, o sa stii sigur ce dobanda trebuie achitata pe zi. Principala idee dupa care trebuie sa te ghidezi este ca pe masura ce suma de bani imprumutata creste, pe atat va creste si dobanda zilnica. De ce este mai indicat sa alegem o institutie financiara in locul unei banci? Din simplul fapt ca bancile nu pot pune la dispozitie tipuri de credite, precum cel pana la salariu sau credite rapide. Institutiile Financiare Nebancare pot oferi sume mici de bani, care pot fi obtinute rapid, prezentand doar o copie de buletin, un extras de cont care sa dovedeasca venitul ultimelor trei luni, indiferent ca este vorba despre un salariu, o pensie sau ca ai suma de bani din chirie. In cazul bancilor, este destul de dificil sa obtii un credit intr-un timp scurt, deoarece bancile cer o documentatie ampla, dar au si un timp efectiv de asteptare destul de indelungat.
Ce se intampla dupa ce cererea este aprobata?
Dupa ce ai depus cererea online, trebuie sa te asiguri ca ai introdus datele corect, sa te asiguri ca ai inteles si ca ai luat la cunostinta informatiile, dar si ca accepti termenii si conditiile impuse de acordarea unui imprumut rapid online, termenii generali si speciali, dar si politica de confidentialitate a institutiei financiare. Daca solicitarea este aprobata, suma de bani pe care o soliciti va fi transferata in contul bancar al dumneavoastra, pe care l-ai mentionat in cererea de acordare a creditului online. Un alt avantaj al Institutiilor Financiare Nebancare este faptul ca sumele de bani acordate pot fi restituite intre sapte si 30 de zile – vei primi o notificare automat, cu suma pe care o sa fii nevoit sa o rambursezi pana la data scadenta. In plus, daca te lovesti de situatia in care nu poti returna banii pana la termenul de plata, poti beneficia de o prelungire a perioadei de imprumut. Aceasta se numeste taxa de prelungire, iar perioada in care trebuie sa returnezi banii poate fi prelungita pana la 30 de zile. Daca nu poti returna banii nici la aceasta data, atunci institutia financiara este indreptatita sa apelze la o companie pentru a-si putea recupera banii.
Sfaturi utile
In momentul in care semnezi contractul, trebuie sa citesti cu atentie termenii si conditiile, deoarece este posibil sa nu poti respecta conditiile impuse, iar ambursarea sumei de bani va fi mult mai dificila decat ai crezut inital. Creditele rapide sunt foarte atragatoare din nenumarate puncte de vedere, insa reprezinta si o responsabilitate foarte mare, doarece trebuie sa te asiguri ca returnezi banii la timp. Si sa nu uitam si de faptul ca imprumutul va fi restituit intr-o suma mai mare de bani decat cea solicitata. Desigur, acest lucru se intampla si in cazul in care apelezi la o banca. Avantajele pe care le aduce un credit rapid sunt numeroase, dar un imprumut reprezinta totusi o responsabilitate foarte mare, indiferent ca este acordat de catre o Institutie Financiara Nebancara sau de catre o banca. Important este analizam foarte bine situatia inainte de a solicita o suma de bani si sa ne asiguram ca putem returna suma de bani solicitata, la data stabilita. Este un lucru foarte bun faptul ca pe piata financiara au aparut astfel de institutii care sa sara in ajutorul oamenilor atunci cand este nevoie, deoarece probleme neplanificate nu vor mai
pune oamenii in situatii neplacute sau dificile, iar rezolvarea va fi facuta mult mai rapid si fara batai mari de cap. Cauta cat mai multe informatii care iti pot raspunde la toate intrebarile pe care le ai si cauta cu atentie o institutie financiara care sa puna la dispozitie toate facilitatile de care ai nevoie. Profita de acest ajutor si rezolva probleme care apar, fara batai de cap.