Investiția, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, reprezintă “plasarea unui capital într-o întreprindere cu scopul de a obține profit“. Cu alte cuvinte, investiția înseamnă să deți o sumă de bani pe care să o pui într-o companie pentru a putea mări valoarea sumei respective.
Investiția, indiferent de domeniul în care este plasată, reprezintă un moment important în viața persoanelor respective, fără a mai ține cont de suma care urmează să fie investită. Este un moment în care se pot întâmpla două lucruri: fie suma investită crește, fie este pierdută. Sunt două tăișuri.
Cum este să investești la bursă? Ei bine, acesta este un subiect pe care o să îl tratăm în rândurile ce urmează, fără a pierde niciun aspect.
Ce presupune investiția la bursă?
Bursa este o instituție în care sunt negociați banii și valutele, dar și unde se desfășoară tranzacții de mărfuri. Investiția la bursă poate aduce multe avantaje, dar și bătăi de cap dacă investiția nu este făcută cu cap, iar riscul de a pierde banii este foarte mare. Profitul și sumele de bani nu o să se facă singure, astfel că este foarte important să investești cu cap, să îți dovedești ție și celor din jur că ești un investitor bun.
Primul pas pe care trebuie să îl faceți în momentul în care vreți să investiți la bursă este acela de a vă deschide un cont de investiții unde să utilizați bani virtuali pe care să îi investiți în diferite companii. Repetiția este mama învățăturii, iar acest proces vă poate ajuta să învățați să investiți la bursă fără a întâmpina probleme pe care nu le înțelegeți și care vă pot da bătăi de cap. Folosirea unei platforme în care să investiți bani virtuali poate dura suficient de mult încât să vă ajute să învățați temeinic tot ce ține de investiție. După ce ați reținut, puteți începe să investiți la bursă folosind un cont stabil, cu bani adevărați.
Al doilea pas pe care trebuie să îl faceți pentru a putea investi la bursă este să alegeți o firmă de brokeraj, deoarece tranzacționarea la bursă se poate face numai prin intermediul unui broker. Puteți începe să investiți la bursă începând direct cu acest pas, dar vă puteți lovi de situații pe care să nu știți cum să le gestionați și să riscați să pierdeți banii.
Trebuie să deschideți un cont de tranzacție și să încheiați un contract de intermediere cu compania aleasă. De asemenea, trebuie să discuți cu brokerul despre planurile legate de investiții pe care le ai și să iei la cunoștință toate riscurile la care te supui în momentul în care dobândești calitatea de investitor. Investirea la bursă nu este o joacă, deci necesită mare atenție!
Brokerul este cel care face legătura cu bursa, astfel că întreg procesul este mult mai ușor prin intermediul lor. Atunci când vreți să apelați la un broker, trebuie să știți că fiecare are anumite condiții:
-unii percep o sumă minimă de început (între 0 și 10.000 lei), după care poți adăuga chiar și 100 de lei în fiecare lună;
-comision;
-unii brokeri oferă analiză de documente de la analiști.
Majoritatea brokerilor cer o sumă de început de 1.000-2.000-3.000 sau 10.000 lei, după care se poate adăuga lunar o sumă de bani. Tu ești cel care are mereu acces la investiții și cel care decide în ce companii dorește să investească.
Mai există o variantă care presupune faptul că poate altcineva să se ocupe de banii tăi. Dacă dorești să apelezi la o astfel de opțiune, trebuie să depui banii într-un fond mutual, de investiții. Desigur, trebuie să te documentezi înainte.
Indiferent de contul în care depui suma de bani, fondurile investesc în direcția pe care o cauți tu: mai domol sau mai riscant. Mai jos se regăsesc câteva fonduri care investesc în Indicele BET, unde se poate să vă alocați banii:
-BT Index Romania ROTOX și BT Maxim – la Banca Transilvania;
-BRD Index – la BRD;
-OTP AvantisRO;
-CertInvest.
Majoritatea fondurilor mutuale funcționează pe o perioadă minimă de doi ani. Dacă dorești să retragi banii înainte de finalizarea celor doi ani, vei fi nevoit să plătești un comision. Dacă banii sunt retrași după ce au trecut cei doi ani, comisionul respectiv ori este mai mic, ori dispare.
Acest proces funcționează la fel ca în cazul depozitelor bancare, trebuie să treacă o perioadă de timp în care banii să rămână în fond. Puteți opta să mergeți pe o perioadă de minim cinci ani.
Desigur, când doriți să apelați la un fond mutual, trebuie să citiți cu atenție contractul și să fiți atenți la comisioane. Acestea trebuie să rămână mici tot timpul, dar nu strică să verificați.
Pasul al treilea presupune alimentarea contului de tranzacții cu bani.
Pasul al patrulea constă în informare; un pas care este recomandabil să îl faci încă de la decizia de a investi la bursă. Pentru a avea cele mai mari șanse de a obține profit, este recomandat să te informezi temeinic despre piețele bursiere interne, externe, dar și despre indicii bursieri.
Pasul cinci presupune cumpărarea și vinderea acțiunilor. Poți achiziționa acțiuni în companiile despre care ai aflat lucruri pozitive. Aceste acțiuni îți vor aduce venituri odată cu trecerea timpului.
Cu toții o să ne întrebăm ce o să ne facem dacă lovește criza. Ei bine, criza o să vină întotdeauna la un moment dat și o să treacă. Și iar o să apară și iar o să treacă. Da, într-adevăr o să fie mai dificil, însă dacă vă stabiliți un plan bun, nu trebuie să vă faceți griji de acest lucru.
Investiția în companiile mari nu o să aducă mari pierderi, deoarece companiile mari își revin adesea. O să înregistrezi o scădere, însă după o perioadă de timp îți vei reveni. Dacă vrem să avem succes, trebuie să riscăm! Dacă stăm cu frică că o să vină criza peste noi, nu o să ajungem nicăieri.
În momentul în care dorești să investești la bursă, este esențial să te informezi și despre evenimentele de pe planul politic, social și economic și să intuiești influența pe care anumite evenimente o poate avea asupra instrumentelor financiare pe care le urmărești.
Răbdarea este punctul forte al unui investitor, deoarece graba și deciziile pripite pot influența negativ investiția pe care dumneavoastră o faceți la bursă. Un investitor chibzuit așteaptă momentul oportun pentru a vinde sau pentru a cumpăra, iar când acel moment se ivește, acesta va avea curajul să acționeze indiferent de situația din piață. Controlarea emoțiilor îl ajută pe investitor să își păstreze calmul în momente dificile care îl pot influneța să ia decizii impulsive, și astfel, să nu fie atras în diferite manevre ale pieței. Un investitor bun trebuie să urmeze planul de investiții stabilit, să nu se lase condus de tentația de acționa conform unor știri sau zvonuri și să analizeze oportunitățile cu mare atenție.
Banii pe care puteți să îi folosiți pentru a investi la bursă pot proveni din diferite locuri: din economii, din împrumuturi sau pur și simplu, bani pe care îi aveți și doriți să îi investiți pentru profit. Unii investitori folosesc bani pe care i-au economisit, dar există și cazuri, de obicei mai multe, în care investitorii au făcut un împrumut rapid sau un împrumut rapid online pentru a putea obține o sumă de bani pe care nu o dețin în acel moment și doresc să o investească la bursă.
Împrumut rapid.
Un împrumut rapid reprezintă o sumă de bani pe care un cetățean o poate obține într-un timp foarte scurt, de regulă, în mai puțin de 24 de ore. Acest împrumut rapid poate fi obținut atât de la bănci, cât și de la diferite instituții financiare reglementate de către Banca Națională a României. În cazul băncilor, timpul de acordare a banilor este mai îndelungat, astfel că multe persoane apelează la insituțiile financiare. O parte dintre investitori preferă să apeleze la un împrumut rapid, pentru faptul că aceștia pot investi o sumă de bani mare, iar ratele le pot plăti din salariu. În unele situații, este mult mai eficient să faci un împrumut rapid și să folosești banii pentru a investi, decât să încerci să îi strângi și să investești mai târziu, într-o perioadă în care poate nu este favorabilă o astfel de mișcare.
Este recomandat să vă documentați cu atenție înainte de a depune o cerere pentru împrumut rapid, deoarece preveniți apariția unor situații neprevăzute care vă pot crea neplăceri.
Un avantaj foarte mare al unui împrumutul rapid este faptul că suma de bani este acordată în aproximativ două ore după ce este depusă cererea de finanțare.
Pentru a putea aplica pentru un împrumut rapid, trebuie să prezentați câteva documente; formularul de cerere a creditului, dovada unui venit stabil care să garanteze returnarea banilor și cartea de identitate.
Suma de bani maximă pe care o puteți obține prin intermediul unui împrumut rapid este de aproximativ 900.000 lei. Aceasta variază de la o instituție financiară la alta și este în funcție de veniturile pe care le aveți și în funcție de perioada de returnare a banilor. În cazul împrumutului rapid acordat de către instituțiile financiare, nu sunt percepute comisioane de acordare, de analiză a dosarului, de rambursare anticipată, iar dobânda rămâne fixă până la returnarea sumei de bani.
Împrumut rapid online
Un împrumut rapid online se aseamănă foarte mult cu creditul rapid, singura diferență fiind că întreg procesul de acordare și restituire a banilor se face online. Un împrumut rapid online depinde foarte mult de accesul la internet, avantajul cel mai mare fiind faptul că cei care apelează la acest tip de credit, scapă de birocrație și de dosarele stufoase. Suma de bani este obținută rapid, fără mari probleme sau bătăi de cap.
Pentru a putea obține un împrumut rapid online, trebuie doar să completați un formular și să depuneți dovada veniturilor lunare. Aceste lucruri se fac numai online, ceea ce reprezintă avantajul cel mai mare al acestui tip de credit.
Spre deosebire de creditul rapid, un împrumut rapid online pune la dispoziție suma de 2.000 lei pentru o perioadă de maxim 30 de zile. Suma de bani poate crește în funcție de perioada pentru care optați, dar și în funcție de instituția financiară din mediul online la care apelați.
Dacă folosiți banii dintr-un împrumut rapid pentru a investi la bursă, puteți beneficia de foarte multe avantaje, dar trebuie să fiți atenți la anumite aspecte importante, deoarece o să jonglați cu sume mari de bani. Sume pe care le puteți pierde foarte ușor.
Dacă vă gândiți să investiți la bursă, este recomandat să vă gândiți bine înainte de a face acest pas, deoarece sunt foarte mulți factori de care trebuie să țineți cont. În primul rând, trebuie să vă sfătuiți cu cineva, să vă stabiliți suma pe care doriți să o implicați, dar și compania în care doriți să investiți.
De asemenea, trebuie să vă documentați înainte de a pune la bătaie o sumă. Dacă nu dispuneți de banii respectivi, trebuie să vă gândiți dacă doriți să economisiți sau să apelați la un împrumut rapid sau la un împrumut rapid online. De asemenea, dacă apelați la un împrumut rapid, trebuie să vă asigurați că aveți de unde să returnați banii, altfel vă puteți trezi în situații foarte neplăcute care vă pot da mari bătăi de cap.
Abia după ce ați stabilit prioritățile și toate celelalte aspecte, puteți demara procedurile de investire la bursă. Informațiile pe care vi le-am furnizat în rândurile anterioare sunt menite să vă ofere o perspectivă largă asupra ce înseamnă investiția la bursă și cum trebuie făcută.
Trebuie să vă gândiți foarte bine, deoarece este un pas foarte important. Trebuie să acceptați sfaturile experților și să nu plecați urechea la tot ceea ce auziți, altfel vă puteți grăbi în luarea unei decizii.
Să investești la bursă este ceva palpitant, interesant și aduce și un grad de satisfacție ridicat în momentul în care reușești să fii pe plus. Stabiliți-vă prioritățile, planul de bătaie și mult succes în investiția pe care doriți să o faceți!