Investiția este un pas foarte important în viața fiecăruia, un pas care necesită timp de chibzuit pentru că nu este o decizie ușoară care să poată fi luată dintr-o clipă într-alta. Investiția necesită o sumă de bani, uneori mare, așa că trebuie să fiți atenți la acest aspect. De asemenea, investiția în criptomonede este o decizie pentru care trebuie să vă documentați foarte bine înainte de a vă decide dacă merită sau nu să investiți în acestea.
Ce sunt criptomonedele?
Criptomoneda sau criptovaluta este o monedă digitală, virtuală, o monedă nebancară, folosită ca metodă de plată. Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Dogecoin, Ripple, Litecoin și Anacoin sunt criptomonede. Piața criptomonedelor este o piață care s-a dezvoltat foarte bine în ultimii ani și care atrage fonduri serioase, valoarea totală a acestora depășind 270 de miliarde de dolari. Motivul pentru care foarte multe persoane investesc în criptomonede este faptul că ei consideră că se pot îmbogăți peste noapte. Într-adevăr, unele monede au înregistrat creșteri foarte mari în decurs de câteva săptămâni sau chiar zile, dar aceste cazuri sunt destul de rare și țin foarte mult de noroc. Investiția în piața criptomonedelor se aseamănă din anumite puncte de vedere cu investiția pe piața valutară. Nu se știe niciodată când te poți îmbogăți sau poți pierde banii. Cum ne putem da seama că piața criptomonedelor este dezvoltată? Pe una dintre platformele care urmăresc evoluția criptomonedelor, și anume coinmarketcap.com, sunt listate peste 1.500 de monede digitale, acestea acumulând în total o valoare de peste 270 miliarde de
dolari. Cu toate acestea, au fost înregistrate și scăderi mari, astfel că aproximativ 800 de proiecte au fost trecute pe linii moarte sau au ajuns ca moneda digitală din spatele lor să fie tranzacționată sub un cent pe unitate. Ceea ce este o pierdere foarte mare. În ciuda acestor dovezi, încă sunt atrase foarte multe persoane care doresc să investească, astfel că fondurile cumulate prin intermediul ICO (este un tip de crowdfunding ce folosește criptomonede pentru atragerea de capital inițial de către startup-uri) sunt în continuă creștere. Dacă doriți să investiți în start-up-uri, mai jos se regăsesc câteva sfaturi. Dar fiți foarte atenți, căci riscați să pierdeți bani.
Cum ar trebui să investim în criptomonede. La fel ca și în cazul altor piețe de investiție, în cazul pieței de criptomonede, în primul și în
primul rând, trebuie să aveți un plan de investiții, dar și o strategie de a trata lucrurile. Dacă ați observat că prețurile monedelor au continuat să crească, acest lucru nu înseamnă că așa se va întâmpla și în continuare. Valoarea unei criptomonede poate scădea foarte rapid și vă puteți trezi că nu mai aveți niciun ban. Pe piața criptomonedelor, sunt întotdeuna suișuri și coborâșuri în care multe persoane reușesc să facă bani profitând de naivitatea pieței. Trebuie neapărat să investiți banii pe care vă permiteți să îi pierdeți. Sub nicio formă nu trebuie să faceți un împrumut rapid sau un împrumut rapid online pentru a putea investi pe o piață riscantă așa cum este cea a criptomonedelor.
Împrumut rapid și împrumut rapid online: cea mai proastă decizie când vine vorba de investire.
Un împrumut rapid este tipul de credit la care apelăm în momentul în care avem o urgență pe care nu o putem rezolva decât cu o sumă de bani de care nu dispunem în acel moment. Unele persoane apelează la un împrumut rapid și pentru alte situații, cum ar fi investiția în anumite lucruri, achiziționarea unei mașini, achiziționarea unei locuințe, plata anumitor rate și multe altele. Însă, când vine vorba despre investiția în criptomonede, sub nicio formă nu trebuie să
faceți un împrumut rapid. Da, un împrumut rapid vă poate aduce nenumărate avantaje, precum acordarea sumei într-un timp foarte scurt, fără birocrație, însă decizia de a lua un credit pentru a investi banii în criptomonede și mai apoi să plătiți ratele, este o decizie care vă poate aduce nenumărate probleme. Gândiți-vă doar cum ar fi să investiți peste 5.000 lei în criptomonede, dintr-un împrumut rapid, să pierdeți banii și după să fiți nevoiți să plătiți rate către instituția financiară, fără a face ceva mai constructiv cu suma respectivă.
Același lucru se întâmplă și în cazul în care apelați la un împrumut rapid online. Da, avantajele pe care le oferă un astfel de împrumut sunt extrem de atractive, mai ales că tot procesul de obținere a banilor se face exclusiv online; trebuie doar să completați un formular online și să arătați dovada veniturilor lunare care să demonstreze faptul că puteți achita ratele (puteți trimite o imagine scanată sau fotografiată). Un împrumut rapid online este tipul de credit care trebuie folosit în alte scopuri, decât investiția în criptomonede. Șansele să pierdeți banii sunt mult prea mari. Să considerăm totuși că ați apelat la un împrumut rapid online și că ați pierdut banii; o să fiți nevoiți să plătiți ratele, iar în cazul în care vă aflați în imposibiltatea achitării sumei de bani, instituția financiară își va rezerva dreptul legal de a recupera suma de bani care a fost acordată. Mai mult decât atât, instituția financiară, va apela la toate măsurile necesare pentru a recupera și cheltuielile aferente procesului de obținere a sumei împrumutate. Așa că în loc să faceți ceva productiv cu suma respectivă, ceva de care chiar aveți nevoie, vă puteți trezi în situația în care să fie pus sechestru pe o proprietate sau să vă treziți că aveți oprire pe salariu. Situațiile pe care le poate crea un împrumut rapid în investiția în criptomonede pot fi foarte dificile, așa că este indicat să nu apelați la un împrumut rapid sau un împrumut rapid online pentru a investi banii pe piața criptomonedelor. Dacă doriți neapărat să investiți în criptomonede, mai bine investiți o sumă mai mică de bani pe care vă permiteți să o pierdeți.Am stabilit că nu este recomandat să folosiți un împrumut rapid pentru a putea investi pe piața criptomonedelor. Dacă aveți totuși o sumă de bani pe care vreți să o investiți, uitați cum decurg lucrurile.
Cumpărarea și vinderea monedelor virtuale.
V-ați stabilit strategia și moneda în care doriți să investiți, iar acum este momentul să cumpărați monede. Procesul este puțin diferit față de cel de la monedele principale, precum bitcoin-ul. Bitcoin poate fi achiziționat în mod direct cu lei, însă celelalte monede pot fi achiziționate doar cu euro, dolar sau în mod direct cu ajutorul bitcoinului. Multe monede se aseamănă între ele, astfel că în momentul în care doriți să le cumpărați, tot ceea ce trebuie să faceți este să înțelegeți mecanismul din spatele fiecărei monede. Când vine vorba despre vinderea monedelor virtuale, lucrurile nu se schimbă. Dacă ați descoperit modul prin care monedele se achiziționează, puteți deduce cu ușurință și procesul de vânzare. Procesul de vânzare este același cu cel de achiziționare.
În investiția în criptomonede, trebuie să folosiți câțiva pași simpli care să vă ducă la scopul final; acela de a ajunge la lei, euro sau chiar dolari. Cu toate acestea, piața criptomonedelor nu este o piață în care vă recomandăm să investiți.Mai jos puteți găsi câteva sfaturi care să vă ajute în înțelegerea mai bună a acestei piețe de tranzacționare. Pașii sunt simpli, însă deciziile vă aparțin în totalitate, așa că dacă pierdeți banii, nu prea mai aveți cum să îi recuperați.
1. Nu citiți tot ce găsiți pe internet. Odată cu apariția pieței de criptomonede, au apărut în mediul online și diferiți “părerologi” care vă spun ce ar trebui să faceți și când să faceți. De asemenea, câștigul pe care l-a înregistrat Bitcoin și articolele despre acest subiect pot crea cu foarte mare ușurință mirajul câștigului peste noapte, astfel că foarte mulți ajung să investească în aceste critpomonede, sperând că se vor îmbogăți. Cel mai bun exemplu în acest caz este Bitcoin. Acesta a reușit să crească într-un timp relativ scurt de la 1.000 dolari, la peste 19.000 dolari, iar mulți au investit sume mari de bani. Cei care au investit în ultima parte a creșterii monedei, nu au avut rezultate favorabile, pentru că nu au avut câștiguri substanțiale. Acest lucru înseamnă că piața criptomonedelor este foarte volatilă și dacă alegeți să investiți, trebuie să luați în considerare faptul că puteți pierde sume foarte mari de bani.Poate chiar toți.
2. La fel ca orice altă piață, pe piața criptomonedelor apar și înșelătorii. Aceștia deturnează fondurile investite de către cei care se lasă păcăliți de reclame de tipul: “îmbogățește-te peste noapte”. Cu toate acestea, există și proiecte care au în spatele acestora echipe devotate care își concentrează eforturile pentru a putea dezvolta soluții cu adevărat inovatoare.
3. Citește cu atenție “white paper-ul”. White paper este un document prin care se preciează viziunea echipei din spatele proiectului. Echipa respectivă prezintă soluția dezvoltată cu ajutorul tehnologiei blockchain prin care se dorește revoluționarea unei anumite industrii, dar și planul pe care aceștia îl au pentru a putea duce la îndeplinirea scopului.
4. Investește într-o criptomonedă care are o echipă de încredere. Mare parte dintre proiectele de pe blockchain își prezintă echipa din spate. Este recomandat să vă orientați către proiecte din care fac parte oameni care au avut succes în dezvoltarea diferitelor soluții. Internetul vă este la îndemână, astfel că puteți căuta orice sau pe oricine doriți. Documentarea este cheia către luarea unei decizii corecte. De asemenea, trebuie să fiți atenți la secțiunea “advisers”.Aici sunt prezentate CV-uri ale persoanelor care fac parte din echipă, dar nu multe dintre realizările care sunt trecute în căsuțe sunt și adevărate. Trebuie să vă asigurați că echipa respectivă nu se laudă cu obiective care nu le aparțin. Diversitatea echipei este un fapt pe care trebuie să îl luați în considerare. Un astfel de proiect care implică criptomonede are nevoie de persoane din mai multe ramuri, precum oameni de marketing și mulți alții.
5. Nu trebuie să vă lăsați păcăliți și să investiți într-o monedă care nu livrează ceea ce a promis. Cea mai bună strategie pe care o folosesc persoanele care doresc să vă înșele sunt filmulețele de promovare a diferitelor oferte. Nu trebuie să credeți astfel de mișcări. În filmulețele respective, sunt alese formate în care sunt prezentate cu lux de amănunte numeroase soluții care vor fi implementate prin intermediul produsului lor lansat pe blockchain. Nu luați în seamă aceste modalități de atragere a persoanelor și în cazul în care doriți să investiți într-o criptomonedă care a fost lansată în urmă cu ceva timp, este esențial să verificați white paper-ul firmei și să vedeți dacă echipa respectivă a reușit să livreze până în acel moment ceea ce a promis. Acest lucru se poate vedea foarte clar, căci sunt proiecte care au ajuns la sute de milioane de dolari ca și valoare a pieței, însă nu au livrat aproape nimic. Astfel puteți depista înșelătorii.
6. Modul în care fondurile sunt distribuite. Un aspect foarte important este faptul că dacă alegeți să investiți într-un ICO (metoda prin care proiectele de dezvoltare de pe blockchain primesc finanțare), trebuie să fiți atenți la felul în care fondurile vor fi distribuite în urma acestui proces. În cazul în care ați întâlnit un proiect în care se plănuiește distribuirea a 40% din fonduri către echipă și un procent mult mai scăzut către dezvoltare, șansele ca produsul respectiv să fie implementat curând, sunt foarte scăzute. Desigur, nu trebuie să vă lăsați păcăliți de proiectele care promit profituri garantate și dau asigurarea că moneda o să aibă parte de creșteri în continuare.
Riscurile aduse în discuție de către investiția în piața criptomonedelor sunt mult prea mari.Fluctuațiile foarte mari ale monedelor, dar și persoanele care încearcă în mod constant să vă înșele și să vă ia banii, fac din criptomonede una dintre cele mai riscante investiții. Cu toate acestea, foarte mulți doresc să investească în continuare, iar poveștile despre îmbogățirile peste noapte sunt mult prea rare și țin mai mult de norocul fiecăruia. Nici poveștile despre îmbogățirea pe o anumită durată de timp nu se mai găsesc. Investiția în criptomonede poate aduce mai mult rău decât bine, însă decizia este a fiecăruia.