In ultima perioada se tot vorbeste despre notiunea de ” credit doar cu buletinul “. Intrebare ridicata in urma unei astfel de notiune este daca macar jumatate din populatia Romaniei are 5% idee ce presupune acest ” credit “. Termenul a capatat amploare in ultimup timp si datorita faptului ca deschizi televizorul si auzi o ” tanti ” care te invita in cel mai placut mod sa iei un credit miraculos, fara dobanda, fara adeverinta de salariat, fara prea multe complicatii.
Fie ca este oferit de o banca, fie de o institutie financiara nebancare ( IFN ) , “creditul doar cu buletinul ” incepe sa fie preferat de romani. De ce ?
Poate pentru ca este ” in trend” ?
In urmatoarele randuri am sa incerc, pe cat posibil, sa clarific macar 1% din ceea ce preuspune mai sus mentionata notiune. Si pentru ca IFN-urile nu sunt foarte cunscute, am sa ma opresc asupra lor.
In primul rand , o institutie financiar nebancara este o entitate fara o legatura propriu zisa cu bancile, acreditata, care trebuie sa respecte anumite reguli.
Marea majotitate a acestor IFN-uri acorda credite asemanatoare cu cele ale bancilor insa cu o mare diferenta, nu atrag depozite ( care sunt percepute de banci si alte insitutii de credit ). Pentru a primi autorizatie, instututiile financiar nebancare au nevoie de un capital de 200.000 euro , respectiv 3.000.000 euro pentru cele care ofera credite potecare.
Cei care solicita un astfel de credit din partea IFN-urilor trebuie sa indeplineascaun minimum de conditii:
– varsta cuprinsa intre 21 – 69 ani
– domiciliu stabil in Romania
– buletin / carte de identitate
– dovada unui venit permanenet ( care trebuie sa fie cuprins intre 300 – 450 lei )
Conform unui studiu din 2013 ( efectuat de Banca Nationala ) creditele nebancare nu au avut o crestere spectaculoasa, iar cele in euro au suferit o scadere considerabila. Avantajul creditelor oferite de IFN-uri consta in “timeframe-ul” de evaluare al dosarelor depuse de solicitanti. In medie un astfel de proces dureza 7 zile pentru creditele ipotecare nebancare si in jur de 24 ore pentru cuele de nevoi personale, in timp ce bancile au un proces de mimum 14 zile.
Prin urmare, unii dintre noi am putea sa fim atrasi de faptul ca banii sunt obtinuti intr-un timp atat de scurt, insa trebuie sa ne gandim si ideea ca un imprumut nebancar este mult mai scump decat cele obtinute de la banca iar perioada de rambursare este mai mica. Astfel, dobanda anuala efectiva ajunge uneori si la 80 – 90%.
Inainte sa apelam la un astfel de credit probabil ne vom intreba daca aceste IFN-uri au vreo legatura cu Banca Nationala a Romanei. Da, acestea sunt obligate , in functie de activitatea pe care o desfasoara, sa se inscrie in Registrul de Evidenta, Registrul General , Registrul Special. Deci, nu trebuie nicio secunda sa ne gandim ca acest tip de institutii functioneaza ” de capul lor “.
Pentru a face o scurta prezentare a ceea ce am scris mai sus, un credit nebancar este monitorizat de Banca Nationala a Romaniei, va ajunge mult mai repede comparativ cu cel bancar, nu vei avea un depozit deoarece institutiile de tipul IFN-urilor nu percep, unele dintre insitutii vor include in costul ratei si asigurarea de viata, o perioada de creditare mult mai mica si nu vei avea multe batai de cap in privinta documentelor necesare la obtinerea creditului.
La o prima vedere multi dintre noi ne-am indrepta atentia spre creditele prezentate anterior, insa trebuie sa luam in calcul toate obligatiile si cerintele pe care trebuie sa le respectam ulterior. Implicare unui ordin judecatoresc in cazul unor intarzierei de plata nu este exclus.La fel se intampla si in cazul creditelor pe care le obtii de la banca.
Analizand foarte succint ceea ce se spune despre institutiile financiare nebancare, suntem tentati sa credem ca e mult mai eficient. Este possibil sa fie adevart, in unele cazuri, insa faptul ca rambursarea este mult mari rapida ,conduce cumva la concluzia ca este mult mai bine sa facem un credit la o banca unde avem o rata fixa si o perioada de inapoiere a banilor stabila.
Daca ne gandim la oamenii care au nevoie de credite pentru a incepe o afacere, cele oferite de bancile normale sunt mai eficiente deoarece afacerea in cauza are nevoie de un timp de dezvoltare. Pentru creditele de nevoi persoanale, cele de care avem nevoie pana la salariul viitor, IFN-urile sunt mult mai eficiente.
La o simpla accesare pe Google a site-urilor IFN-urilor observam ca marea majoritate ne fac un calcul al sumei pe care vrem sa o imprumutam , impreuna cu numarul de zile necesare rambursarii, data scadenta si suma de retunat. Se inceraca, pe cat posibil, sa fie usurata munca pentru orice calcul ce trebuie facut si atragerea clientilor prin diferite mijloace.
Sa nu uitam, insa, faptul ca nu niciunul dintre creditele mai sus mentionate nu este usor de rambursat si nici nu implica situatii “fericite”, de aceea trebuie sa ne gandim de doua ori inainte de a lua o astfel de decizie.